Kanavat lauantaina 19.3. klo 12.30-14

12. YLÄPIHAN ISÄNNÄN EISSÄ OLEMINEN MUIHIN VÖLJYSSÄ JA OMASSA RAAHASSA
Yhteisöllinen ja yksilöllinen spiritualiteetti
Paikka: Musiikkikeskus, Konserttisali (2. kerros)

Keskustelua yhdessä professori Dirk G. Langen ja piispa Kaisamari Hintikan kanssa yhteisöllisestä ja yksilöllisestä hengellisestä elämästä. Kanava toteutetaan englanniksi eikä siinä ole tulkkausta.

13. KIRKONMÄNÖ-PORUKAT  
Erilaiset messuryhmät  
Paikka: Musiikkikeskus, Auditorio (2. kerros)

Viimeksi kulunutta kymmentä vuotta voisi kutsua messuryhmäherätyksen vuosikymmeneksi. Ympäri Suomenmaan seurakuntiin on perustettu jumalanpalvelusryhmiä, joissa eri-ikäiset seurakuntalaiset toimivat säännöllisesti yhdessä työntekijöiden kanssa messu toimittajina. Tule kuulemaan kokemuksia ja kysymään lisää!   

Paneelissa keskustelemassa Sirpa Malinen, jumalanpalvelusryhmän vetäjä Kangasniemeltä, Emmi Saariaho-Räsänen, aktiivinen vapaaehtoinen Liedon seurakunnasta, Merja Rautaoja, jumalanpalvelusryhmän jäsen ja ehtoollisavustaja Haapajärveltä sekä Heikki Hyvärinen, Männistön seurakunnan kappalainen. Paneelin vetäjänä toimii tuomiorovasti Aulikki Mäkinen Turusta.   

Kanavaan voidaan ottaa enintään 60 osallistujaa. 

14. OLLAAN HILJOO JA LAALETAAN AENA VÄLILLÄ SIIONISTA
Hiljaisuutta Siionin virsin, veisuut hiljaisten hetkien rytmittämänä
Paikka: Kuopion Tuomiokirkko, Vuorikatu 17

Hiljaisuus on olennainen osa Siionin virisen säestyksetöntä veisuuperinnettä. Veisuukulttuuriin ovat muodostuneet säkeiden väliin melko pitkät hengitystauot ja virsien välissä voi olla pitkiäkin taukoja ennen kuin joku ehdottaa seuraavaa virttä. Näissä veisuissa annetaan rauhalliselle hiljaisuudelle tilaa virsien välissä. Mukana Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen.

15. JOOKOO IÄNETI  
Hiljaisuuden jooga
Paikka: Musiikkikeskus, Tanssisali (pohjakerros)

Hiljaisuuden jooga® on kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät helppo kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja rukous. Hiljaisuuden joogassa liitytään mystiikan teologiaan, kokemuksellisuuteen, kuuntelevaan rukoukseen ja kontemplaatioon. Harjoitus sopii kaikille, eikä aikaisempaa kokemusta joogasta tarvita.  

Työpaja koostuu lyhyestä alustuksesta ja joogaharjoituksesta.  Sitä varten tarvitset joustavat, lämpimät vaatteet sekä joogamaton. Harjoituksen ohjaa teologian tohtori, pastori Kati Kemppainen, joka on myös Hiljaisuuden Joogan® ohjaaja. Hän toimii Suomen lähetysseurassa missiologian erityisasiantuntijana.    

Kanavaan voidaan ottaa enintään 20 osallistujaa.  

16. EHTOOLLISKIRKKO – HIVUTTAATUMISTA YLÄPIHAN PUOLELLE  
Messu – matka Jumalan todellisuuteen, taivaan ja maan ohuelle näköalapaikalle. 
Paikka: Alavan kirkon seurakuntasali, Keihäskatu 5

Kaipaus, henkisyys, mystiikka, taivas ja maa. Kanavassa keskustellaan messusta ja messun suhteesta uushenkisyyteen. Alustusten jälkeen osallistujat voivat jakaa omia kokemuksiaan pienissä ryhmissä.

Kanavaa vetämässä on kaksi Pekkaa: Pekka Yrjänä Hiltunen ja Pekka Rehumäki. Pekka Yrjänä Hiltunen on pohtinut työkseen hengellisiä ja henkisiä ilmiöitä Kirkon lähetystyön keskuksessa. Messu on ollut hänelle mysteeri, mutta nyt hän ehdottaa, että messu voisi olla paikka, jossa ihminen saa vastauksen kaipaukseensa. Pekka Rehumäki on täysinpalvellut rovasti, jonka viimeiseksi työskenteli Kirkkohallituksessa jumalanpalveluksesta vastaavan yksikön johtajana.  Hän on kokenut messussa taivaan ja maan kohtaamisen juhlaa.  

Kanavaan voidaan ottaa enintään 60 osallistujaa. 

17. KIRKONMÄNÖISSÄ MUKANA OMASSA PIHASSA 
Inspiroidu etäosallisuudesta 
Paikka: Alavan kirkon alasali, Keihäskatu 5

Miten osallisuutta voi kokea etänä? Miten osallisuuden kokemukseen voi vaikuttaa? Onko Jeesuskin verkossa, kun kaksi tai kolme on koolla? Tule teorian- ja käytännönläheisen kanavan sekoitukseen, jossa pohditaan ja työstetään verkon luomia mahdollisuuksia etäosallisuuteen. Tavoitteena on sytyttää inspiraation liekki rajoja ylittävään kohtaamiseen. Kanssasi kipinöimässä ovat Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo, Iisalmen seurakunnan pappi Anu Backman ja Kuopion Alavan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Anton Berg.  

Kanavaan voidaan ottaa enintään 20 osallistujaa. 

18. NIIN NÄTIKS PANTU, ETTÄ IHAN SILIMIÄ HIVELÖÖ 
Kaunis kirkko
Paikka: Musiikkikeskus, Valokabinetti (1. kerros)

Jokaisella on mahdollisuus palvella messussa ja kirkossa lahjoillaan. Pyhän Johanneksen kirkon vapaaehtoiset somistajat Kuopion Männistön seurakunnasta kertovat kirkkonsa koristamisesta ja kirkkotilan kauneuden merkityksestä: He muun muassa sitovat kukkakimput alttarille kirkkovuoden teemoja seuraten, kukittavat kastepöydän ja lähetyskynttelikön sekä koristelevat kirkon muita tiloja. Taitavia kirkon kaunistajia on pyydetty vuosien mittaan somistamaan tiloja valtakunnallisiin kirkollisiin tapahtumiin ja erityisjuhliin. Mukana Kirkon koulutuskeskuksen jumalanpalveluskouluttaja Juhani Holma.

Kanavaan voidaan ottaa enintään 30 osallistujaa. 

19. SUAP HUASTOO IHAN KAKISTELEMATA!   
Suoraa puhetta messusta!
Paikka: Musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali (2. kerros)   

Värväsimme mysteerikävijöitä messuihin eri puolille Suomea. Millainen on kävijän kokemus? Mihin kiinnittyy huomio, koenko oloni tervetulleeksi? Olenko koolla ihmisjoukon vai yhteisön keskellä? Mikä koskettaa, mikä ärsyttää, mitä puuttuu, mikä on just hyvin? Kanavassa jaetaan messukokemuksia ja mietitään, miten messua kehittää entistä kutsuvammaksi.  

Työskentelyä ohjaa kirkon alan lehtori Kati Jansa. Kati on kirkollisista ja yhteiskunnallisista reuna-alueista kiinnostunut diakoni, pappi ja sosiologi, jonka uskon ydin tiivistyy ehtoolliseen. 

20. PAAPPA KOKO RUHOS PELLIIN   
Messu koko ruumiilla
Paikka: Musiikkikeskus, Jousisto (3. kerros)

Kanava käsittelee jumalanpalveluksen ruumiillisuutta jalat tukevasti ilmassa. Perspektiivi kasvaa omasta ruumista, Kristuksen ruumiiseen messussa, kirkkoon Kristuksen ruumiina ja kaiken elollisen yhteyteen. Mukana sekä tila että aika. Kanava saattaa sisältää pieniä määriä kokonaisvaltaista harjoitusta.  

Kanavan vetää yhden kirkon ja kahden perinteen pappi Mika K T Pajunen, teologian tohtori ja ammatillinen opettaja, joka tekee seurakunnille liturgisia konsultointeja ja jumalanpalveluskoulutuksia.    

Kanavaan voidaan ottaa enintään 35 osallistujaa. 

21. SUAPKO KIRKONMÄNÖJÄ LEIKKIÄ?   
Leikkimessu
Paikka: Alavan kirkon kirkkosali, Keihäskatu 5

Lapsi oppii leikkimällä. Tunnemme kyllä kotileikit, rosvo- ja poliisileikit, sairaalaleikit ja autoleikit, mutta millaista olisi leikkiä jumalanpalvelusta? Mitä uutta lasten leikki voisi tuoda seurakunnan jumalanpalveluselämään? Mihin asioihin lapsi kiinnittää huomiota? Kanavassa tutkitaan jumalanpalveluskasvatusta leikkimisen kautta ja pohditaan, voiko leikkiminen kasvattaa aktiiviseen toimijuuteen messussa ja syvempään ymmärrykseen siitä, mitä messu on.  Kanavaan ovat tervetulleita leikkimään niin pienet kuin vähän aikuisemmatkin lapset!    

Elina Knuuttila on Kuopion Puijon seurakunnan vt. kirkkoherra, jumalanpalveluksen rakastaja ja ikuinen leikkijä. “Uskon, että mielikuvitus on monissa asioissa avain syvempään ymmärrykseen.”   
Kaija Tiirola on Haapajärven seurakunnan seurakuntapastori, jolle lapset ja messu ovat yksi työn keskeinen ilo.  Hän haluaa asettua katselemaan maailmaa lapsen korkeudelta.  
Sanna Parni on varhaiskasvattajana työskentelevä opettaja. ”Messu on kirkon aarrearkku, jonka tutkiminen lapsen kanssa on innostavaa ja opettavaista.”